Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Светли Вторник почитаме Богородица

Във втория и третия ден от Светлата седмица православните българи отдават почит на Света Богородица.

В по-старите традиции, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според стародавното поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Традициите повеляват по време на Светлата седмица да не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не се смятали за подходящи.

През тази седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и Св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят Светите апостоли Йоан и Яков, на Светли петък - апостол. Петър, а на Светла събота - св. Йоан Кръстител. Неделята се нарича Томина, защото чества апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се прославя явяването на Светия Дух при апостолите - на 50-ия ден след Възкресението. Това е денят на Светата Троица. Смята се, че тогава се ражда и Христовата църква. 

Още от категорията

Къщата-музей на Алеко Константинов чества своята 95 годишнина

Годишнината се отбелязва с изложба в крайдунавския град, който е родното място Алеко Константинов с псевдоним Щастливеца . Той е един от най-значимите и обичани български писатели и общественици, а също и основоположник на  организираното..

публикувано на 22.05.21 в 09:15

Честват 145 години от Априлското въстание в Севлиевско

На 22 май, в 11.00 часа в местността Боаза край село Кръвеник в Севлиевско ще се проведе поклонение за жертвите на Априлското въстание. Зрелищна възстановка ще припомни боевете от преди 145 години.   Под призива – „Продай си нивата – купи си пушка!”,..

публикувано на 22.05.21 в 06:35

Дуранкулак е капсулирал 7 хилядолетия европейска култура

Най-ранната каменна архитектура в континентална Европа, най-мащабният праисторически некропол в света, най-старото обработено злато в света, едни от най-древните следи от човешка писменост… Звучи невероятно, но тези свидетелства за зараждането на..

публикувано на 21.05.21 в 10:05