Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Светли Вторник почитаме Богородица

Във втория и третия ден от Светлата седмица православните българи отдават почит на Света Богородица.

В по-старите традиции, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според стародавното поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Традициите повеляват по време на Светлата седмица да не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не се смятали за подходящи.

През тази седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и Св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят Светите апостоли Йоан и Яков, на Светли петък - апостол. Петър, а на Светла събота - св. Йоан Кръстител. Неделята се нарича Томина, защото чества апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се прославя явяването на Светия Дух при апостолите - на 50-ия ден след Възкресението. Това е денят на Светата Троица. Смята се, че тогава се ражда и Христовата църква. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10