Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Светли Вторник почитаме Богородица

Във втория и третия ден от Светлата седмица православните българи отдават почит на Света Богородица.

В по-старите традиции, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според стародавното поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Традициите повеляват по време на Светлата седмица да не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не се смятали за подходящи.

През тази седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и Св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят Светите апостоли Йоан и Яков, на Светли петък - апостол. Петър, а на Светла събота - св. Йоан Кръстител. Неделята се нарича Томина, защото чества апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се прославя явяването на Светия Дух при апостолите - на 50-ия ден след Възкресението. Това е денят на Светата Троица. Смята се, че тогава се ражда и Христовата църква. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58