Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неяснота около документите за самоличност на българи в Нидерландия

Снимка: pixabay.com

Стотици български граждани, които живеят в Нидерландия и се нуждаят от консулската служба, не могат да разчитат на нея, съобщава кореспондентът на БНР в Русе Ася Пенчева, позовавайки се на сигнал от наши сънародници.

Става дума за подмяната на документи за самоличност, които са с изтекъл срок, а поради пандемията все още няма официална разпоредба дали се продължава валидността им с шест месеца или не. Телефонът за връзка, посочен на сайта на посолството ни, не отговаря, а изписаното работно време се отличава от реалното. Оказва се, че дипломатите и чиновниците в Хага са си определили за почивни дни, различни както за тези от официалния календар на кралство Нидерландия, така и от българския.

Подробностите – вижте ТУК

Още от категорията

Стих и песен за 24 май в епизод 3 на подкаста "Родина зад граница"

Подкастът „Родина зад граница“ ни среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом. Той обединява творческите търсения на журналисти от две програми на БНР - „Хоризонт“ и..

публикувано на 24.05.21 в 23:23

Съхранението на българската култура и език е отговорност пред нашите деца

Българският език е свещен, а съхраняването на българското е отговорност, която имаме към децата си и тяхното бъдеще. С тези думи Събина Христова, президент на германско-българското сдружение „Огнище“ описва смисъла на 24 май. „Това е..

публикувано на 24.05.21 в 10:25
Диана Николова и деца от българското училище в Лас Вегас.


Снимките са предоставени от Мария Самичкова.

На 24 май при българчетата в Лас Вегас

Денят на Кирил и Методий, на българската просвета и култура е най-таченият празник сред сънародниците ни по света. Съвсем естествено средище на празничното настроение са българските училища, които посяват семенцето на любовта към родния език и култура у..

публикувано на 24.05.21 в 09:10