Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 423

Бойко Борисов: България излезе от третата вълна на Covid-19
България е излязла от третата вълна на коронавируса. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, като се позова на изследване на Института "Роберт Кох". Той посочи, че този добър резултат у нас е постигнат с много по-леки мерки, отколкото в останалите страни, където е имало пълно затваряне. 
По данни на института, страната ни вече влиза в зоната с риск от заразяване с Covid-19, след като е излязла от зоната на високорисковите държави.

Хотелиери поемат разходите за PCR на румънските туристи
Български и румънски туристи преобладават по северното Черноморие от началото на Великденските празници. Това споделиха хотелиери от курортите край Варна пред кореспондентката ни Даниела Стойнова. 
Близо 10 хотела са отворени в курортните комплекси "Златни пясъци", "Св .Константин и Елена" и "Слънчев ден". Румънците са наполовина по-малко, отколкото през 2019 г. Част от хотелиерите са започнали да поемат стойността на PCR тестовете на румънските туристи, които се изискват от тях при връщането им в родината. Тази мярка за привличане на туристи се обмисля и от други хотелиери в страната.

9% са положителните тестове за коронавирус
631 са новите случаи на коронавирус в България. Положителни са 9,38% от направените 6724 проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 56 са починалите с Covid-19, като оздравели са отчетени 726.
6706 пациенти с коронавирусна инфекция са в болница, 649 от тях - в интензивни отделения.
Най-много са новите случаи в София - 206, Бургас - 43, Пловдив - 38, Варна - 33.
През последното денонощие са поставени 8887 ваксини. Общо ваксинирани лица с втора доза - 219 833.

Зелените коридори за ваксинация могат да бъдат удължени
Тази сутрин в страната бяха доставени близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer-BioNTech. Този препарат, както и ваксината на AstraZeneca, ще се поставят до 9 май в рамките на зелените коридори за ваксинация. Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг, че предстои анализ на наличните дози ваксини и при възможност зелените коридори ще бъдат удължени.
Той каза, че от 10 май стартира модул, по който личните лекари ще могат да правят заявки за желаните от тях бройки ваксини и да получават информация кога могат да ги получат. Към момента лекарите се редят лично на големи опашки, за да получат необходимите ваксини, предаде репортерката ни Таня Милушева.

Опашки за ваксинация срещу Covid-19 в Бургас
Опашки и недоволство съпровождат ваксинацията с осигурените зелени коридори в Бургас, предаде кореспондентката ни в Бургас Даниела Костадинова. 4 са пунктовете, в които се извършават имунизации в града, като единият от тях работи денонощно.
Близо 2 часа се чака за ваксинация пред двата кабинета на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Хората имат възможност да избират от двата вида ваксини на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca. Процесът на ваксинация върви бавно.
Освен двата кабинета за ваксинация, разкрити в РЗИ, в Бургас работи денонощно пунктът в медицинския център „Свети Николай Чудотворец“, а от 9 до 16 часа ваксинации се правят в кабинет на Комплексния онкологичен център.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00