Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за българските ученици във Великобритания по случай 24 май

Снимка: БГНЕС

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и дипломатическото ни представителство на Острова обявяват конкурс за учениците от гимназиалните класове на българските училища в Обединеното кралство. С него ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Крайният срок за участие в надпреварата е 24:00 часа на 24 май 2021 г., информира чрез уеб сайта си посолството. 

Конкурсът е с две възможности за теми, една литературна и една историческа, като всеки участник може да избере една от двете. Българчетата са призовани да коментират мисълта “Нашата писменост и нашият език са нашето най-трайно духовно отечество” или да пишат по темата за свободата и държавността в контекста на живота, борбите и трагичния край на българския цар Самуил.

Всички заинтересовани български неделни училища във Великобритания следва чрез директора или друг определен учител да изпратят на имейла на посолството ни (embassy.London@mfa.bg) есетата на своите ученици от гимназиалния курс (8-12 клас), проявили желание да участват в конкурса.  

Оценките ще бъдат поставени от специално жури от българското училище “Иван Станчов” в Лондон, като предварително творбите ще бъдат приведени в анонимен вид от страна на посолството, за да няма съмнения в честността на конкурса.

Победителите в двете направления на конкурса ще бъдат поканени лично от посланика ни като избрани участници в инициативата “Посланик за един ден”.

Подробности можете да прочетете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10