Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП също върна мандата за съставяне на правителство

Предсрочните избори ще са вероятно на 11 юли

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Председателят на партията Корнелия Нинова върна мандата. Тя заяви, че тяхното желание е било да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и хората. „В името на тези приоритети подадохме ръка на втората по големина партия, която не бе поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни за България приоритети. Няма обективна възможност да съставим кабинет“, каза Нинова.

Държавният глава заяви, че според конституционните му задължения след 10 май ще разпусне парламента. На 11 май Радев ще назначи новата Централна избирателна комисия, каза президентът като допълни, че вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 11 юли. Радев предупреди, че ако и следващото народно събрание не успее да сформиряа правителство страната ще изпадне в политическа и институционална криза.

По време на церемонията пред президенството скандираха два протеста. Единият бе в подкрепа на премиера в оставка Бойко Борисов, а другият в подкрепа на президента Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00