Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП също върна мандата за съставяне на правителство

Предсрочните избори ще са вероятно на 11 юли

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Председателят на партията Корнелия Нинова върна мандата. Тя заяви, че тяхното желание е било да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и хората. „В името на тези приоритети подадохме ръка на втората по големина партия, която не бе поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни за България приоритети. Няма обективна възможност да съставим кабинет“, каза Нинова.

Държавният глава заяви, че според конституционните му задължения след 10 май ще разпусне парламента. На 11 май Радев ще назначи новата Централна избирателна комисия, каза президентът като допълни, че вероятната дата за предсрочните парламентарни избори е 11 юли. Радев предупреди, че ако и следващото народно събрание не успее да сформиряа правителство страната ще изпадне в политическа и институционална криза.

По време на церемонията пред президенството скандираха два протеста. Единият бе в подкрепа на премиера в оставка Бойко Борисов, а другият в подкрепа на президента Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48