Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отбелязва своя празник

Паметника на загиналите през Сръбско-българската война
Снимка: БГНЕС

От 2002 година 6 май е официален празник на град Русе - „малката Виена“ от  Освобождението, а днес - пети по големина град в страната. Честванията започнаха на 5 май с откриването на изложбата „Моят роден град е Русе“ на детска градина „Детелина“. Тя е разположена във фоайето на Пленарна зала в Община Русе и представя творби съвместно направени от деца, учители и родители. Пред Ларгото на Операта малките русенци ще могат да се включат в образователното турне на National Geographic KIDS, което гостува за поредна година в крайдунавския град.

В 11:30 ч. традиционно започва тържествената церемония по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.  По обяд за два часа историята ще оживее и върне духа на стария Русчук в Градската градина, около Паметника на Свободата, където ще се представи  спектакълът на открито „Ретро Русе“. Живи сцени и картини от бита на русенци от края на XIX - началото на ХХ век ще бъдат умело пресъздадени от артисти и музиканти от русенската опера и кукления театър, както и от учениците от гимназиите по изкуства, по туризъм и по облекло в града. Всеки, който реши да преживее историята днес, ще има възможност да се наслади на петифури и кафе на пясък,  пиво и лимонада от „онези дни“. Ще има щанд за платове и кройки, щанд с оръжие и военни униформи. Режисьор и сценарист на събитието е Орлин Дяков, а художник по костюмите - Виолета Радкова.

По повод Деня на храбростта в крайдунавския град пристига и подносът, подарен от русенци на първия български княз Александър I при влизането му в града през юни 1879 г. Изработката на таблата – сребърна жичка, оформяща филигран, показва уменията на местните занаятчии през ХІХ век. В центъра на подноса има златна плочка с гравирано изображение на изправен лъв с корона и посвещение „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г. Русе“. Експонатът се съхранява в Националния исторически музей и ще бъде изложен в сградата на русенския Исторически музей, където ще остане до средата на месец юли. Входът на музея ще бъде свободен през целия ден.

В късния следобед ще започне и музикалната програма на честванията. От 17 часа премиера на новата си програма ще представят музикантите от Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев. А от 20 часа на площада пред общината за любителите на твърдата музиката са предвидени изяви на русенските рок групи Explicit, PlayUphoria, Slipstream и M.I.G. 21., които ще закрият празничната вечер.

Съставила: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00