Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден отвъд трапезата и парадите

Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден!

Снимка: БГНЕС

Днес в България е голям празник – Гергьовден! Денят на Св. Великомъченик Георги Победоносец е празник на храбростта и на Българската армия. С този ден се поставя началото на лятната половина от стопанската година, завършваща с Димитровден (26.10). Св. Георги в българските народни вярвания е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието, той отключва изворите, побеждавайки ламята, обхожда и наглежда полята и посевите. Считан е за покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата, затова 6 май е и техен празник.  

Св. Георги Победоносец е един от първите и най-тачени мъченици за християнската вяра, живял в края на трети и началото на четвърти век. По времето на император Диоклециан той е начело на воините в Римската империя, като чрез качествата си на пълководец стига до титлата трибун едва на 20 години. Бива убит през 303 година заради християнската си вяра.

На пръв поглед Св. Георги е имал всичко, към което се стремим в днешния ни свят – положение, висок пост, признание, богатство. И въпреки това ги е захвърлил в името на истината, че възкръсналият Христос е носителят на пътя, правдата и любовта, в които вечно да се уповаваме.

„Жертвоготовността е разковничето за много неща, които можем да направим в живота си – казва д-р Златина Каравълчева от Центъра за образователни инициативи „Двери”. – Не е тайна, че днес се стремим да постигнем колкото се може повече неща на колкото е възможно по-ниска цена. Но не можем да постигнем нищо – и това го разкрива житието на всеки един светец, ако нямаме нагласата, че каузата, в която вярваме, си заслужава сериозна жертва от наша страна. И всичко ще остане ялово, ако човек не усети болката от това, че жертва нещо в името на своя идеал.”

Икона на Свети Георги, запечатан в представите ни като конник, който с дълго копие пробожда зъл дракон, може да се види във всеки православен храм в България. Седем са големите манастири, които носят името му – 6 са на територията на България и 1 в Атон, а църквите – десетки. Една от тях е църквата „Свети Георги Победоносец“, която се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение.

Архивите на Радио България ще ви отведат на едно от местата, където 6 май се отбелязва не само като църковен и национален празник, но и като семеен, личен ден. Град Якоруда се намира в Югозападна България, обградено от енергията на планините Рила, Пирин и Родопи. Мястото има уникален фолклор, а диалектът е толкова специфичен, че ако го знаеш, все едно си научил един чужд език. Тук битуват три етноса – християни, мюсюлмани и роми. А защо местните се шегуват, че 6 май е национален празник на града ще разберете, ако отидете на Гергьовден в Якоруда с помощта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30