Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 424

Снимка: БГНЕС

Учебната година ще приключи присъствено за учениците
Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците. Външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това каза във Велико Търново просветният министър в оставка Красимир Вълчев, предаде кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Учебната година се удължава за децата от 1-ви до 6-ти клас. Вероятно повече ученици ще бъдат на компенсаторно, допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности, поясни министърът.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4-ти, 7-ми, 1-ти и 12-ти клас. Няма тематично изоставане спрямо предходни години, заяви просветният министър. 

Под 6% са положителните проби за Covid-19 за денонощието
367 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 6 206 теста в последния почивен ден за Великден. Положителните проби са 5,9%,сочи Единният информационен портал. Във всички области новите случаи са под 100. Най-много са новозаразените в София-град – 68. Следват областите Варна с 66, Бургас с 34 и Пловдив с 21.

Регистрираните активно болни са 47 357. Хоспитализирани са 6670 пациенти с коронавирус. 637 от тях са в интензивни отделения. 61 души с установен Covid-19 са починали за последните 24 часа. Излекуваните са 1058.
Общият брой на ваксинираните достигна 844 643, с поставените 11 133 дози за денонощието. С втора доза са имунизирани 225 387 души.

Няма нови случаи на Covid-19 във Видин, намаляват във Враца и Монтана
По данни на Единния информационен портал няма новозаразени за последното денонощие във Видин. Във Враца те са 10, а в Монтана – 8.

Припомняме, че зелени коридори са отворени до 9 май в страната за ваксини срещу Covid-19. Във Видин имунизации без предварителни записвания ще могат да се правят в четири открити пункта.

Във Враца местата за ваксинация са три, а в Монтана работи кабинет в здравната инспекция и Многопрофилната болница за активно  лечение „Сити клиник– свети Георги“. В Диагностично консултативен център №1 в Лом ваксини ще се поставят от 13 до 16 часа. 

Информацията за временните имунизационни пунктове е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.

Карантина и проследяваща гривна за българите пристигащи в Абу Даби
Абу Даби изисква за пристигащите от България граждани PCR тест и карантина, като ще им се поставя и проследяваща гривна. Това предвиждат новите правила за влизане в емирството, които са в сила от 3 май 2021 г., съобщи българското външно министерство. Повече по темата ТУК.

Русия е отменила чартърните си полети до България до края на май
Русия отмени чартърните си полети до България до края на месец май. Това съобщиха от германската фирма концесионер на летищата в Бургас и Варна.През март е бил последният полет със 143-ма руски туристи, пристигнали по Южното Черноморие, каза Евелина Пулева – туроператор и член на УС на Регионалната туристическа камара в Бургас. На 9 май се очаква още един полет от Русия, след това всички чартърни полети до края на месеца са отменени, заяви тя. Ако не се предприемат незабавни мерки от държавата ни, е възможно да бъдат отменени чартърните програми на двете авиокомпании до края на лятото.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00