Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 425

Костадин Ангелов
Снимка: архив

Премахнаха ограниченията за масови частни събирания

България е на 20-о място по заболяемост от Covid-19 и на второ по смъртност в ЕС, съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовната пресконференция за епидемичната обстановка. За последните 14 дни съотношението излекувани - новозаразени е 2 към 1. "В лечебните заведения имаме спокойствие. Само в 4 области има повече пациенти - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. Заетостта на леглата за ковид болни на национално ниво е 47%, а на леглата за пациенти с усложнения е 51 на сто“, отчете министърът. Свалено е ограничението за групови събирания до 15 души при тържества като сватби и балове, обяви Ангелов.

В страната не са установени индийски, южноафрикански и бразилски варианти на вируса, докладва проф. Тодор Кантарджиев. Той призова пристигащите от чужбина профилактично да се самоизолират за поне 10 дни.

Рекорден брой ваксинирани за денонощието - 32 482

1635 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са 10,9% от взетите проби.

46 159 са регистрираните активно болни. Хоспитализирани са 6158 пациенти. 599 от тях се лекуват в интензивни отделения и така за първи път от началото на третата вълна на пандемията спаднаха под 600. 164 са починалите с Covid-19 за последното денонощие. Излекуваните са 2669 и отново надвишават броя на новозаразените.

32 482 са поставените ваксини за последните 24 часа. Общо поставените ваксини вече са 877 124. С по две дози са имунизирани 251 000 души.

Властите си поставят за цел по 50 000 ваксинации на ден

"Пфайзер" е най-предпочитаната ваксина в страната. Най-много са поставените ваксини в групата между 25 и 49 години. В момента има достатъчно дози, а в последната седмица на май идват още 400 000, каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май, без да е нужно предварително регистриране за ваксинация. Въпрос на организация е от страна на здравните инспекции и на личните лекари имунизацията да продължи с тези темпове. "Целта, която преследваме и която може да постигнем през месец май, е 50 000 ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем един милион души ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", съобщи Ангелов.

Ген. Мутафчийски поздрави военните медици

Началникът на Военно медицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави военните медици за Деня на храбростта и Българската армия.

„Благодаря на всички колеги, които и в момента се борят на няколко фронта - храбро и достойно! Традиционно отлична оценка получават българските военномедицински екипи, изпълняващи мисии зад граница. Благодаря на колегите, които повече от година не скланят глава пред невидимия враг - Covid-19. Заслужени поздравления и за нашите курсанти - бъдещите военни лекари, които в пандемичните условията доказаха своите качества на достойни медицински офицери“ , заявява Мутафчийски.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.
Съставил: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00