Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 3 – 7 май 2021 г.

Хърватия ще изгради своя военна база в Косово

При посещение в Прищина хърватският външен министър Гордан Радман заяви, че Загреб се противопоставя на всяка промяна на границите в региона. След среща с първия дипломат на Косово Доника Гървала-Шварц, Радман каза, че Хърватия като член на ЕС подкрепя диалога между Косово и Сърбия. Като една от първите държави, признали независимостта на новата държава, Хърватия "ще се стреми Косово да бъде признато от страните, които не са го направили досега", заяви Радман. Той подкрепи и либерализирането на визовия режим на ЕС за гражданите на Косово. Според обществената радио-телевизия на Сърбия - РТС (RTS – Radio-televizijaSrbije), на срещата е договорено Хърватия да построи своя военна база в Косово, която ще засили сигурността в региона. Загреб вече обяви, че ще увеличи своя контингент в мисията на НАТО в Косово – KFOR. 

Гърция стриктно спазва Лозанския договор за малцинствата

Гръцкото външно министерство отхвърли обвиненията, че Атина нарушава правата на мюсюлманското малцинство. Мюсюлманската общност в Тракия от 120 000 жители „процъфтява“, пише в. „Kathimerini”, цитиран от БГНЕС. Изявлението дойде след посещение в района на заместник-министъра на външните работи на Турция Явуз Къран. Той обвини Гърция, че ограничава религиозните и езикови свободи на мюсюлманското население, което той определи като „турско“. „Гърция остава твърдо ангажирана със своите ангажименти, спазвайки изцяло международното право, което е компас на нейната външна политика“, заявиха гръцките дипломати и добавиха, че изпълняват разпоредбите на Договора от Лозана от 1923 г., който признава съществуването на религиозно мюсюлманско малцинство в Северна Гърция.

Сърбия стимулира ваксинацията с бонус от 25 евро

Сръбските власти раздават до 31 май ваучери за по 3000 динара (25 евро) на всеки гражданин над 16 години, които се ваксинират с поне една доза срещу коронавируса. „Тъй като не можем да предприемем отрицателни дискриминационни мерки за тези, които няма да получат ваксината, ние обмисляме как да възнаградим тези, които са решили да се ваксинират. Целта, е да се наградят тези, които са показали отговорност и да се подканят другите“ – обясни президентът Александър Вучич. Той обеща до края на май приблизително 3 млн. души да бъдат имунизирани в Сърбия с поне една доза, за да се постигне колективен имунитет. Според премиера на страната – Ана Бърнабич, над ¼ от населението вечe има по две поставени ваксини.

Отпада роуминга между страните от Западните Балкани

От 1 юли т.г. пада роумингът между страните от Западните Балкани. Това означава, че гражданите и бизнесът в региона ще имат повече пари, заяви генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу пред радио „Свободна Европа“, цитирана от БГНЕС. Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Косово ще започнат да прилагат споразумението от Втората дигитална среща на върха през 2019 г. Първата фаза на споразумението беше въведена още тогава, като цената на роуминга беше намалена с 80%, Втората фаза или пълното премахване на роуминга беше оставена за лятото на 2021 г. Младите хора в региона вярват, че облекчаването на роуминга е полезно, също както и свободата на придвижване, поради което това е чудесно послание за тях, е заявила Брегу.

Инфлацията в Турция отново набира скорост

Въпреки че Турция отчита икономически растеж от 6% от началото на 2021 г., на годишна база цените са нараснали със 17,14%. Само през април увеличението е с 1,68%. Размерът на инфлацията се отдалечава от поставената цел за годишно ниво от 5%, коментират турските опозиционни издания. Новоназначеният от президента Реджеп Ердоган шеф на Централната банка Шахап Кавджъоглу увеличи прогнозата за инфлацията до края на годината от 9,4 на 12,2%. Затова той не иска да намали основния лихвен процент, който остава 19%, въпреки, че президентът Ердоган е яростен противник на високите лихви за борба с инфлацията. Икономическите последици от пандемията и рокадите в ръководството на Турската Централна банка са обезценили турската лира с 13% от началото на годината, коментира Ройтерс.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС