Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томина неделя е днес

Снимка: архив

Последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово  наричаме Томина неделя. Почита се паметта на апостол Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището си Неверни.

Един от емблематичните епизоди в житието на светеца е познат като Уверение Томово. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам". На първата неделя след възкресението Иисус отново се явява на учениците си, сред които е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали." Св. Тома видял раните на Спасителя и станал един от най-жертвоготовните Христови следовници.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за упокой на душите на покойните си близки. Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30