Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна конкурсът за Националната награда “Христо Г. Данов”

Снимка: filibe.com

Министерството на културата и община Пловдив обявиха началото на конкурса за Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Наградата е учредена през 1999 г. по повод провеждането на европейския месец на културата. Оттогава тя се присъжда всяка година по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура, в рамките на фестивала “Пловдив чете”.

На церемония на 14 юни министърът на културата ще връчи голямата награда за цялостен принос, а жури ще определи други осем, сред които за автор на българска художествена литература, за преводач, за оформление на книга. Носителят на голямата награда през миналата година стана писателката Здравка Евтимова.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55