Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 426

Снимка: БГНЕС

Зелените коридори за имунизация остават и след 9 май
На 10 май пристигат нови над 270 000 ваксини срещу коронавирус, „така че зелените коридори за ваксиниране да продължават да работят“ – разпореди премиерът в оставка Бойко Борисов. По време на работно съвещание със здравния министър Борисов настоя, че всяко количество ваксини, което се доставя в България, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. „Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“ и последния ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини седмично се доставят и от „Модерна“, допълни здравият министър Костадин Ангелов.

Няма да внасяме “Спутник V“, реши парламентът
Депутатите отхвърлиха проекторешението за доставка на руската ваксина „Спутник V” срещу коронавирус. Предложението беше внесено от “БСП за България”, след като не събра необходимите гласове в предишния парламент. От правителството в оставка нееднократно са заявявали, че страната ни би поръчала и от руската ваксина, но след като тя бъде одобрена за употреба в Европейския съюз.

За седмица новозаразените с коронавирус са намалели с 44%
545 са новозаразените с Covid-19 за изминалото денонощие при 5733 направени теста, показва справката в Единния информационен портал. Положителни са 9,5% от пробите. Най-много са заразените в София – 92, следват областите Бургас с 86, Варна с 50 и Пловдив с 47. Регистрираните активно болни са 46 083. Продължават да намаляват хоспитализираните пациенти и вече те са 6138. В интензивни отделения се лекуват 587 болни. За последните 24 часа са починали 27 души. На седмична основа спадът на смъртността е 25%. Излекуваните за денонощието са 594. На празничния 6 май са поставени 7130 ваксини. Хората с поне една ваксина са 884 254. Имунизирани с две дози са 254 505 души или 3,6% от населението на страната.

Covid-19 попречи на общия имунизационен календар
В битката с Covid-19 Европа почти забрави, че има и други епидемии, срещу които ваксини има. Това е заключението, направено в рамките на Европейската имунизационна седмица (26 април-2 май). Данните показват, че в някои страни от ЕС и съседни на него държави се наблюдават безпрецедентни епидемии от болести, предотвратими чрез ваксинация. Европа влезе в ковид-пандемията, едва справила се с епидемията от морбили, но и до момента общността не може да изпълни изискването за 95 % ваксинационно покритие. Липсва пълно покритие за имунизиране срещу дифтерия, тетанус и коклюш сред децата в ЕС. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ковид-пандемията у нас не само че не е нарушила задължителния имунизационен календар, но и е ограничила разпространението на други заразни болести.

Въпреки пандемията данъчните отчитат рекордни приходи
Близо 4,4 млрд. евро са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 г., което е с над 450 млн. евро повече спрямо същия период на 2020 г., обявиха от агенцията. Рекордните постъпления от данъци и осигурителни вноски стават в условия на продължаваща пандемична обстановка и при отложено за юни 2021 г. внасяне на корпоративния данък, поясняват от агенцията. Приходите от данъка върху доходите на физическите лица са над 650 млн. евро, от корпоративни данъци са 250 млн. евро, а от ДДС 1,8 млрд. евро. Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – с над 12%, следван от данъка върху добавената стойност – над 10%. 

Част от ковид отделенията възстановяват обичайната си работа
Примерът е от болницата в град Бургас, а това става възможно след спад на постъпващите с коронавирус и освобождаването на много от леглата в преобразуваните отделения. За петте дни от началото на май помощ са потърсили 94 души, като половината са хоспитализирани, информират от лечебното заведение. Така постепенно на старите си места ще се върнат отделенията по нефрология, ревматология и кожни болести.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставили: Гергана Манчева и Екип „Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00

България днес – 29 март 2024 г.

Акцент в последното за работната седмица издание на „България днес“ е отбелязването на 20 години от членството на страната ни в НАТО. Иво Иванов е подготвил обзор на по-важното от Балканите през последните седем..

публикувано на 29.03.24 в 19:00

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00