Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май в исторически контекст и с послание за бъдещето

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната  промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация". Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз. 

Речта на Шуман от 9 май 1950

5 години след края на Втората световна война, Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на ресурсите и производството на въглища и стомана, така че да се избегнат бъдещи военни конфликти. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

ЕС-архив - Дакларацията на Шуман

9 май се отбелязва и като Ден на победата над фашизма (1945). Той е официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. Акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа. 

Първото честване на Деня на победата, 1945

На тази дата всяка година Русия отбелязва края на 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи, припомня и БГНЕС. В неизменна традиция се е превърнал военният парад на Червения площад в Москва, който демонстрира военната мощ на Русия. Първият парад на победата е проведен на 24 юни 1945 г.


9 май е официален празник и в Израел. С него се отбелязва годишнина от победата над нацистите през Втората световна война. Чества се от 2018 год. В България 9 май в продължение на десетилетия също се честваше като Ден на победата, а като Ден на Европа се отбелязва съгласно Постановление № 54 на Министерския съвет, издадено на 29 март 2005 г. 

Денят на Европа тази година ще бъде отбелязан в Европейския парламент в Страсбург с откриването на Конференция за бъдещето на Европа“, учредена с декларация на Председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС от март 2021. 


Целта на инициативата е да даде на гражданите по-голяма роля във формирането на бъдещите политики и цели на ЕС. Ще бъдат организирани множество събития и дебати в целия ЕС, а европейците ще имат възможност да изразят позиция чрез многоезична цифрова платформа. Конференцията ще улесни обсъждането на предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19. Очаква се да бъдат застъпени и теми като изменение на климата, икономически и социалните въпроси и цифрова трансформация.Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ ще продължи една година.


У нас, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция в София. Преди това президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня Радев и Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма. 


Вечерта, между 20.00 и 24.00 часа, сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг.

Снимки: facebook.com/EuropeanCommission, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09