Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май в исторически контекст и с послание за бъдещето

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната  промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация". Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз. 

Речта на Шуман от 9 май 1950

5 години след края на Втората световна война, Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на ресурсите и производството на въглища и стомана, така че да се избегнат бъдещи военни конфликти. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

ЕС-архив - Дакларацията на Шуман

9 май се отбелязва и като Ден на победата над фашизма (1945). Той е официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. Акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа. 

Първото честване на Деня на победата, 1945

На тази дата всяка година Русия отбелязва края на 1418-дневната епопея, наречена Велика Отечествена война, зад която се крие море от лишения и страдания, мъка от пораженията и радост от големите победи, припомня и БГНЕС. В неизменна традиция се е превърнал военният парад на Червения площад в Москва, който демонстрира военната мощ на Русия. Първият парад на победата е проведен на 24 юни 1945 г.


9 май е официален празник и в Израел. С него се отбелязва годишнина от победата над нацистите през Втората световна война. Чества се от 2018 год. В България 9 май в продължение на десетилетия също се честваше като Ден на победата, а като Ден на Европа се отбелязва съгласно Постановление № 54 на Министерския съвет, издадено на 29 март 2005 г. 

Денят на Европа тази година ще бъде отбелязан в Европейския парламент в Страсбург с откриването на Конференция за бъдещето на Европа“, учредена с декларация на Председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС от март 2021. 


Целта на инициативата е да даде на гражданите по-голяма роля във формирането на бъдещите политики и цели на ЕС. Ще бъдат организирани множество събития и дебати в целия ЕС, а европейците ще имат възможност да изразят позиция чрез многоезична цифрова платформа. Конференцията ще улесни обсъждането на предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19. Очаква се да бъдат застъпени и теми като изменение на климата, икономически и социалните въпроси и цифрова трансформация.Инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ ще продължи една година.


У нас, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция в София. Преди това президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня Радев и Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма. 


Вечерта, между 20.00 и 24.00 часа, сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг.

Снимки: facebook.com/EuropeanCommission, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30