Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Европейското обединение е постижение на прозорливите

Снимка: БГНЕС

“Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света и е излишно да ги съпоставяме”, заяви президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя на Паметника на Незнайния воин и отдаде почит на всички загинали българи по време на Втората световна война. Според него историята на европейското обединение е постижение на прозорливите, които са го изковали върху все още димящите погреби на континента. По случай Деня на Европа на церемония пред президентската институция беше издигането знамето на Европейския съюз и прозвучаха химните на Европа и на България.

Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме да развиваме и надграждаме идеята за европейско обединение, зародила се преди 71 г.”, написа на фейсбук страницата си премиерът в оставка Бойко Борисов. Той изтъква, че Европейският съюз е най-доброто място за живеене в света и заявява, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения.

По повод Деня на Европа външният министър в оставка Екатерина Захариева поздрави гражданите на Европейския съюз от името на България. “Ние сме заедно както по време на кризи, така и при успехи”, казва тя във видео, в което участват всички външни министри от ЕС. По думите й, обединява ни идеята за силна и просперираща Европа със споделени ценности. Интересна подробност е, че всеки от министрите приветства гражданите на родния си език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10