Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

170 години от първото честване на делото на Солунските братя

Снимка: БГНЕС

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица.

Признание за апостолската и културната дейност, която двамата просветители извършват на Стария континент, е обявяването им за съпокровители на Европа (заедно със Св. Бенедикт) от папа Йоан Павел ІІ, на 31 декември 1980г.

Именно в Рим Солунските братя Кирил и Методий извършват своята културна революция, с която разрушават мита за свещените езици за проповядване на Новия завет (латински, гръцки и иврит) и проправят пътя към християнската просвета – не само на славяните, но и на всички средновековни народи. Затова и на иконите неизменно биват изобразявани като книжовници и просветители, държейки в ръка свитък със създадената от тях азбука. Днес името им олицетворява духовния мост между източните и западните християнски традиции, както и културното единение на Европа.

Днес се навършват 170 години от първото честване на паметта и делото Солунските братя.

Историята му тръгва от епохата на Българското Възраждане, когато на 11 май 1851г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Солунските братя. Денят 11 май е общият църковен празник на двамата светии. Първите писмени сведения за отбелязването на празника намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857г. празникът е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. Година по-късно този ден е отбелязан и в Пловдив, последван от Шумен и Лом през 1860г., от Скопие през 1862 г. и Варна през1863 г.. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът започва да се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар денят остава 11 май.

В навечерието на 11 май 2021г. в Пловдив се проведе традиционното шествие, с което десетки ученици и учители от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив отбелязват патронния празник школото. „ Все още е жив духът на празника, основан още преди Освобождението“, споделиха 12-токласници, които се включиха в шествието, начело на което бе иконата на Светите братя. Писмеността ни е съхранила като българи, това предаваме с обич, радост и гордост на децата, подчерта учителката им по история Мария Пашкулева.

А защо 11 май е известен още като Денят на България в бразилския град Сао Пауло и как датата се обвързва с училищата ни зад граница ще разберете от материала ни „Розите на България“ в неделното училище в Сао Пауло от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС и Архив/Община Пловдив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Бежанци" – история за прогонените и спасените в България

Бягство от родния дом и родната земя и дългия път през чуждото и непознатото – съдбата на всички бежанци е сходна през годините, а причините са все едни и същи. Хората биват прогонени заради война или  религиозни убеждения, заради националност и нови..

публикувано на 12.03.24 в 15:50

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00