Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

170 години от първото честване на делото на Солунските братя

Снимка: БГНЕС

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица.

Признание за апостолската и културната дейност, която двамата просветители извършват на Стария континент, е обявяването им за съпокровители на Европа (заедно със Св. Бенедикт) от папа Йоан Павел ІІ, на 31 декември 1980г.

Именно в Рим Солунските братя Кирил и Методий извършват своята културна революция, с която разрушават мита за свещените езици за проповядване на Новия завет (латински, гръцки и иврит) и проправят пътя към християнската просвета – не само на славяните, но и на всички средновековни народи. Затова и на иконите неизменно биват изобразявани като книжовници и просветители, държейки в ръка свитък със създадената от тях азбука. Днес името им олицетворява духовния мост между източните и западните християнски традиции, както и културното единение на Европа.

Днес се навършват 170 години от първото честване на паметта и делото Солунските братя.

Историята му тръгва от епохата на Българското Възраждане, когато на 11 май 1851г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Солунските братя. Денят 11 май е общият църковен празник на двамата светии. Първите писмени сведения за отбелязването на празника намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857г. празникът е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. Година по-късно този ден е отбелязан и в Пловдив, последван от Шумен и Лом през 1860г., от Скопие през 1862 г. и Варна през1863 г.. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът започва да се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар денят остава 11 май.

В навечерието на 11 май 2021г. в Пловдив се проведе традиционното шествие, с което десетки ученици и учители от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив отбелязват патронния празник школото. „ Все още е жив духът на празника, основан още преди Освобождението“, споделиха 12-токласници, които се включиха в шествието, начело на което бе иконата на Светите братя. Писмеността ни е съхранила като българи, това предаваме с обич, радост и гордост на децата, подчерта учителката им по история Мария Пашкулева.

А защо 11 май е известен още като Денят на България в бразилския град Сао Пауло и как датата се обвързва с училищата ни зад граница ще разберете от материала ни „Розите на България“ в неделното училище в Сао Пауло от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС и Архив/Община Пловдив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05