Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството и прилагането на ваксини в Европа набира скорост след трудния старт

Снимка: архив

Европейската кампания за ваксинация срещу Covid-19 набира скорост. Европа е световен лидер по отношение на технологията на революционната иРНК ваксина, а Европейският Съюз доставя ваксини за целия свят в разгара на безпрецедентна здравна криза. От декември миналата година ЕС е изнесъл повече от 155 милиона дози ваксини в над 87 страни“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след посещение в завод за иРНК ваксини в град Пюрс, Белгия.

Европейският съюз е на трето място по брой поставени ваксини в света, след САЩ и Китай. Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че ваксинационната кампания на ЕС е на път да постигне целта си.



„Да, имахме трудности в самото начало свързани със закъснения и затруднения в производството, но успяхме да ги преодолеем благодарение на широкото ни портфолио от ваксини и с помощта на силни и надеждни доставчици като Пфайзер/БиоНТех. Уверена съм, че с ускоряване на доставките на ваксини ще имаме достатъчно дози за ваксиниране на 70% от пълнолетното население в ЕС до края на юли“.


По думите на председателят на ЕК, иРНК ваксините ще имат ключова роля в европейския план за биологична защита срещу мутации на Covid-19, наречен „ХЕРА инкубатор“. „Разработването на ваксина за толкова кратко време изглеждаше невъзможно само до преди година. Никога преди не сме виждали подобно сътрудничество в тази индустрия“, отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Комисията работи по нов договор с Пфайзер/БиоНТех, който предвижда доставката на 1.8 милиарда дози в периода 2021-2023.

„Договорът ще осигури необходимите бустерни дози, които да засилят имунитета на европейските граждани срещу този вирус. Освен това, той предвижда производството на ваксини, адаптирани да противодействат на новите щамове на коронавирус. Би трябвало да сме в състояние да ваксинираме деца и тийнейджъри, ако е безопасно, и ако се налага“, посочи Урсула фон дер Лайен.

Европейската агенция по лекарства вече одобри увеличението на производствения капацитет на завода за ваксини в Белгия с 20%, което ще го превърне  в една от най-големите мощности за производство и пакетаж на ваксини в Европа.

Неотдавна българските власти заявиха, че до няколко месеца страната ни ще има готов завод за производство на ваксини за хуманна медицина, включително срещу Covid-19, а България вече е информирала Европейската комисия, че капацитетът на новия завод в Разград ще позволи производството на милиони дози годишно, за да се задоволи голямото търсене. Стана ясно също, че заводът е част от заявката на България да се присъедини към инициативата на Европейската Комисия за общи усилия на страните членки за противопоставяне на Covid-19 пандемията. Преговорите от българска страна се водят от директора на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов и представител на Министерството на икономиката.

Снимки: архив и Reuters

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08