Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Списъкът на избавлението“ и как 1100 наши сънародници бяха спасени

Българи от Западните покрайнини и Банат заедно в акция преди 80 години

Група българи – военнопленници с банатска българска младеж от с. Винга
Снимка: starbisnov.blogspot.com

Банатските българи и сънародниците ни от Западните покрайнини се готвят да отбележат важна годишнина, свързана с превратната им история. На 16 май се навършват 80-години от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер в Тимишоара след окупирането на Югославия от Германия през 1941 г.

Заслугата за това историческо събитие е на банатския българин Антон Лебанов, активен деец на българската общност в Банат. На 16 май 1941 г., с помощта на българската легация в Букурещ, той успява да изведе военнопленниците и да мобилизира общността на банатските българи в Тимишоара и околността да помогнат с тяхното подслоняване и изхранването им, докато властите ги върнат по родните им места. По това време Антон Лебанов е само на 29 години с богат опит на адвокат, журналист и пазител на българската култура. Той списва вестник „Банатски български глас“ (1935-1943), заедно с Карол Телбизов, и е подпредседател на Изпълнителния комитет на създаденото през 1939 г. Българско народно общество в Банат.

Антон Лебанов (1912 – 2008)
80-годишнината от събитието ще бъде отбелязана в столичния католически храм „Свети Йосиф“ на 16 май под наслов „Списъкът на избавлението“, (по аналог на известния филм на Стивън Спилбърг  „Списъкът на Шиндлер“). Честването повдига въпроси за мисията на родовата памет, за забравата и силата на националната идентичност.

Български пленници, строени в двора на лагера в Тимишоара, преди връщането им у нас
На събитието ще присъстват гости от Винга и Стар Бешенов в Румъния, от издание „Banatski balgarski glas”, представител на българите от Сръбски Банат, от сдружение „ГЛАС” – Босилеград и от сдружение „Македонско-Българско приятелство“ – Битоля.

Честването се организира от Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис”, с подкрепата на Фондация „Българска Памет”, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и Католическата енория „Св. Йосиф“ в София.

Снимки: starbisnov.blogspot.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден на отворените врати в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена

Ден на отворените врати обяви за 13 април от 10:30 до 12:30 ч. местно време Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена.  Програмата предвижда демонстрационни учебни часове, които ще дадат възможност на родителите на..

публикувано на 12.04.24 в 15:09
Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05