Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Списъкът на избавлението“ и как 1100 наши сънародници бяха спасени

Българи от Западните покрайнини и Банат заедно в акция преди 80 години

Група българи – военнопленници с банатска българска младеж от с. Винга
Снимка: starbisnov.blogspot.com

Банатските българи и сънародниците ни от Западните покрайнини се готвят да отбележат важна годишнина, свързана с превратната им история. На 16 май се навършват 80-години от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер в Тимишоара след окупирането на Югославия от Германия през 1941 г.

Заслугата за това историческо събитие е на банатския българин Антон Лебанов, активен деец на българската общност в Банат. На 16 май 1941 г., с помощта на българската легация в Букурещ, той успява да изведе военнопленниците и да мобилизира общността на банатските българи в Тимишоара и околността да помогнат с тяхното подслоняване и изхранването им, докато властите ги върнат по родните им места. По това време Антон Лебанов е само на 29 години с богат опит на адвокат, журналист и пазител на българската култура. Той списва вестник „Банатски български глас“ (1935-1943), заедно с Карол Телбизов, и е подпредседател на Изпълнителния комитет на създаденото през 1939 г. Българско народно общество в Банат.

Антон Лебанов (1912 – 2008)
80-годишнината от събитието ще бъде отбелязана в столичния католически храм „Свети Йосиф“ на 16 май под наслов „Списъкът на избавлението“, (по аналог на известния филм на Стивън Спилбърг  „Списъкът на Шиндлер“). Честването повдига въпроси за мисията на родовата памет, за забравата и силата на националната идентичност.

Български пленници, строени в двора на лагера в Тимишоара, преди връщането им у нас
На събитието ще присъстват гости от Винга и Стар Бешенов в Румъния, от издание „Banatski balgarski glas”, представител на българите от Сръбски Банат, от сдружение „ГЛАС” – Босилеград и от сдружение „Македонско-Българско приятелство“ – Битоля.

Честването се организира от Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис”, с подкрепата на Фондация „Българска Памет”, съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и Католическата енория „Св. Йосиф“ в София.

Снимки: starbisnov.blogspot.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10