Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Снимка: sliveninfo.bg

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също така има „долни“, които се вихрят под земята и „горни“ – зареяни високо над облаците. Понякога ветровете спорят помежду си. Така веднъж Северният вятър поканил всички ветрове на гости в своя леден дворец. Южният отказал да отиде, защото знаел силата си и не искал да разтопи всичко около себе си. Но останалите ветрове настояли и той все пак отишъл. Не се сдържал обаче и издишал топъл въздух. Северният му побратим се разсърдил, намушкал го в окото и оттогава Южнякът е едноок. За човек, който е лекомислен у нас казват „В главата му само вятър има“. Дори в народните приказки, преразказани от Ангел Каралийчев съществува принцеса Вейхайвей, която мисли само за външния си вид, иначе е разхвърляна и вятърничава. Между другото, произходът на думата „Вейхайвей“ е повече от любопитен. В края на XIX век в Китай избухва въстание, засегнало особено силно град Вейхайвей (днес Вейхай), тогава у нас много се пишело за това. Името добива популярност, а заради фонетичната близост с вятър и вятърничав, става нарицателно.

Какви други „вятърничави“ истории и поговорки пази народът ни, ще научите в материала от колекцията на Радио България - „Ветре ле, ненавенико…“ – фолклорните образи на вятъра, подготвен от Албена Безовска.

Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10