Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Снимка: sliveninfo.bg

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също така има „долни“, които се вихрят под земята и „горни“ – зареяни високо над облаците. Понякога ветровете спорят помежду си. Така веднъж Северният вятър поканил всички ветрове на гости в своя леден дворец. Южният отказал да отиде, защото знаел силата си и не искал да разтопи всичко около себе си. Но останалите ветрове настояли и той все пак отишъл. Не се сдържал обаче и издишал топъл въздух. Северният му побратим се разсърдил, намушкал го в окото и оттогава Южнякът е едноок. За човек, който е лекомислен у нас казват „В главата му само вятър има“. Дори в народните приказки, преразказани от Ангел Каралийчев съществува принцеса Вейхайвей, която мисли само за външния си вид, иначе е разхвърляна и вятърничава. Между другото, произходът на думата „Вейхайвей“ е повече от любопитен. В края на XIX век в Китай избухва въстание, засегнало особено силно град Вейхайвей (днес Вейхай), тогава у нас много се пишело за това. Името добива популярност, а заради фонетичната близост с вятър и вятърничав, става нарицателно.

Какви други „вятърничави“ истории и поговорки пази народът ни, ще научите в материала от колекцията на Радио България - „Ветре ле, ненавенико…“ – фолклорните образи на вятъра, подготвен от Албена Безовска.

Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05