Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 430

Снимка: БГНЕС

Предупреждение за нова вълна на Covid-19
До 3 месеца децата под 16 г. в страната също ще може да бъдат имунизирани, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обоснова твърдението с това, че в САЩ вече е одобрено прилагането на ваксина за непълнолетни над 12 години. 

Кунчев предупреди, че е много вероятно да има нова вълна на коронавируса, но изрази надежда тя да не е през летния сезон. „Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято“, допълни Кунчев.

Експертът е обезпокоен, че интересът към ваксината на „АстраЗенека“ рязко е спаднал и ако не се реши бързо на кого ще се дават останалите дози, те ще бъдат похабени. 

6,58% са новозаразените с Covid-19 за денонощието
1078 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 392 теста за последното денонощие. Положителни са 6,58% от пробите, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 205. Следват областите Пловдив – 116, Стара Загора – 100 и Русе с  62 случая.

Активно болните намаляват до 42 838. Хоспитализирани са 5571 пациенти. 555 са лекуваните в интензивни отделения. Починалите за последните 24 часа отново са голям брой –116. По този тревожен показател България е на 14-то място в света и на 5-то в Европа. Оздравелите през денонощието са 3005 души.

Над 25 485 са поставените ваксини за денонощието. Броят на ваксинираните е 963 539. Имунизираните с втора ваксина са 311 845 души.

Продължава тенденцията за спад на случаите с Covid-19 в Благоевградска област
През изтеклата седмица регистрираните случаи са 200, което е със 107 по-малко в сравнение с периода преди две седмици. В интензивните отделения се лекуват 10 лица. Намаляват пациентите и в болничните заведения, някои от ковид отделенията се преструктурират и се връщат съм нормалната си дейност – обобщи д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция пред БНР-Благоевград. По думите ѝ, има сериозен интерес към ваксините срещу коронавируса както в имунизационния кабинет при РЗИ, така и в другите временно разкрити имунизационни кабинети в Пиринско. Д-р Мончева уточни, че чужди граждани могат да бъдат ваксинирани у нас само ако са с двойно гражданство.

Огнище на Covid-19 е регистрирано в Център за настаняване от семеен тип в с. Мамарчево
Заразени са 10 от 17 потребители на центъра за лица с деменция и за хора с увреждания, съобщи кореспондентът на БНР Даниела КостоваОт тия 10 положителни, четирима са хоспитализирани, трима починаха и трима са оставени на домашно лечение. От персонала имаме един положителен, който се лекува вкъщи, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева. През последната седмица заболеваемостта в цялата ямболска област рязко е спаднала, отчете д-р Генчева и в момента тя е 170 на 100 000 души население,

Кипър облекчава достъпа на туристи, България обаче остава в „червената“ група

Кипър въвежда нови облекчения за туристите – от чуждестранните гости няма да се изисква местният „безопасен пропуск” (Safepass) срещу коронавируса, който влезе в сила от понеделник за живеещите в страната. България обаче остава в „червената” група и в най-новата категоризация на държавите, която Никозия ще прилага от четвъртък. За гостите от чужбина основен документ относно коронавируса по време на почивката им на острова става кипърският електронен полетен формуляр (CyprusFlightPass), който те задължително попълват преди пристигането си, уточниха от Министерството на туризма. Полетната карта се приравнява на „безопасния пропуск” без допълнителни тестове, съобщава корспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Още за мерките спрямо пристигащите в Кипър от България – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00