Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва пред президента

Снимка: БГНЕС

На церемония в Гербовата зала на президентството клетва положи новото служебно правителство на България, начело с премиера Стефан Янев. Държавният глава Румен Радев поздрави новите министри за куража им да поемат отговорност в настоящата сложна обстановка. Президентът предупреди Министерския съвет, че го очакват тежки месеци и наследство от кабинета на Бойко Борисов.

"Аз не давам празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено и в интерес на обществото", отговори служебният премиер Стефан Янев.

Като основни приоритети на правителството той очерта организирането на свободни и честни избори и начало за решаване на натрупаните проблеми пред страната.

Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие“, каза президентът Румен Радев.„В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва това, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание, че демократи от различни цветове могат да надмогнат разделението и да се обединят около каузата за свободна и демократична България.“

По думите на държавния глава, животът на кратко просъществувалия последен български парламент не бе напразен. „Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", предупреди Румен Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45