Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва пред президента

Снимка: БГНЕС

На церемония в Гербовата зала на президентството клетва положи новото служебно правителство на България, начело с премиера Стефан Янев. Държавният глава Румен Радев поздрави новите министри за куража им да поемат отговорност в настоящата сложна обстановка. Президентът предупреди Министерския съвет, че го очакват тежки месеци и наследство от кабинета на Бойко Борисов.

"Аз не давам празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено и в интерес на обществото", отговори служебният премиер Стефан Янев.

Като основни приоритети на правителството той очерта организирането на свободни и честни избори и начало за решаване на натрупаните проблеми пред страната.

Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие“, каза президентът Румен Радев.„В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва това, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание, че демократи от различни цветове могат да надмогнат разделението и да се обединят около каузата за свободна и демократична България.“

По думите на държавния глава, животът на кратко просъществувалия последен български парламент не бе напразен. „Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", предупреди Румен Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35
Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10