Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва пред президента

Снимка: БГНЕС

На церемония в Гербовата зала на президентството клетва положи новото служебно правителство на България, начело с премиера Стефан Янев. Държавният глава Румен Радев поздрави новите министри за куража им да поемат отговорност в настоящата сложна обстановка. Президентът предупреди Министерския съвет, че го очакват тежки месеци и наследство от кабинета на Бойко Борисов.

"Аз не давам празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено и в интерес на обществото", отговори служебният премиер Стефан Янев.

Като основни приоритети на правителството той очерта организирането на свободни и честни избори и начало за решаване на натрупаните проблеми пред страната.

Макар и служебен, кабинетът има амбицията да е кабинет на демократичното единодействие“, каза президентът Румен Радев.„В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва това, което не бе постигнато в 45-ото Народно събрание, че демократи от различни цветове могат да надмогнат разделението и да се обединят около каузата за свободна и демократична България.“

По думите на държавния глава, животът на кратко просъществувалия последен български парламент не бе напразен. „Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово. 45-ят парламент не сбъдна представите на хората за ново правителство, това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", предупреди Румен Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51