Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът от Бостън Милен Райчев:

Всяко бездействие в страната ще активира все повече гласове зад граница

Снимка: личен архив

Българската общност в Бостън отскоро има свой нов дом. Парите за закупуването на сградата сънародниците ни събрали чрез дарения, за да има място, в което да прекарват заедно, обединени от общите си интереси и любовта към родината.

Милен Райчев

Милен Райчев е един от активните членове на общността, която заедно празнува националните празници, организира концерти, прожекции на филми и други културни събития, провежда уроци по български език. Озовава се в Америка, за да завърши универистет, но без амбицията да остане завинаги там. Днес работи като инженер във фирма, която изработва специализирани машини за печатната индустрия. Определя себе си като “здравен емигрант” и по този повод се обръща към българските политици с един съвет – „да вкарват знания в страната, които липсват“. По отношение твърденията, че българите в чужбина не би трябвало да гласуват, тъй като не живеят в страната, сънародникът ни в Бостън е категоричен:

“Стига с тези деления, не трябва да се делим. Не съм планирал да ставам емигрант, имаше определени нужди – казва Милен Райчев. –По-скоро трябва да се запушат липсите и това е нещото, което би ограничило емиграцията. А това са факторите на средата - здравеопазване, образование, правов ред, без който не може да се развива икономическа дейност, медии. Българите в чужбина не са различни от българите в България, те са българи.”

И като българи не само пазят своите традиции, език и вяра, но и участват в живота на страната си, макар и отдалеч. Показаха го и през дългите месеци на антиправителствени протести (през 2020г.), и с невижданата си активност на парламентарните избори през април. “Има огромна необходимост от промяна – това е причината“, казва българинът от Бостън. Самият той последно е посещавал родината преди две години и смята, че има развитие, но то е много по-бавно, отколкото потенциалът на страната ни предполага.

“Това не е положително развитие”, гласи лаконичният коментар на Милен Райчев относно отказа на предсрочно разпусналия се парламент да въведе дистанционно електронно гласуване и вот по пощата. По думите му, всяко бездействие в страната ще активира все повече гласове зад граница.

В Бостън живеят около пет хиляди българи. Събират се в новия си дом, в българската православна църква “Света Петка”, а малчуганите – в неделното училище “Св.Св. Кирил и Методий”. Повечето от емигрантите държат децата им да учат майчиния си език, въпреки “голямата борба” заради звучащата от всички страни чужда реч. Шестгодишната дъщеря на Милен Райчев също посещава българското школо. “Ако не държим на българския език, ще излезе, че тотално сме се отказали. А това не е вярно”, казва нейният баща.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10