Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрич кале докосва небето над Авренското плато

Снимка: архив

Макар и да носи името на град Петрич, късноантичната крепост Петрич кале няма нищо общо с югозападното селище. Укреплението се разполага върху висока каменна тераса в Авренското плато, недалеч от морската столица Варна.

В миналото крепостта била достъпна единствено от юг чрез тясна скалиста ивица, а за естествени стражи й служели отвесни скали и дълбок стръмен дол. Останките й могат да се видят и до днес – части от крепостни стени и постройки, кула, голяма щерна.


Петрич кале е изградена през V-VI в. като част от ранновизантийската отбранителна система. По време на Първата българска държава в землището ѝ изникват славянски селища, през 1388 г. е превзета от османците и век по-късно е разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик. Арабският средновековен пътешественик Мохамед ал-Идриси описва крепостта с думите „голям, хубав и богат град”.


Интересна атракция за туристите днес са дългата стълба, изградена в тясното пространство между две скали, огромната цистерна за питейна вода, както и металният кръст на ръба на скалите – поставен през 2015 г. за възпоменание на наводнението в село Разделна и благодарност, че домовете на хората оцеляват и няма жертви.

Още интересни факти за крепостта можете да научите от материала „Петрич кале, архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи” от колекцията на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30