Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрич кале докосва небето над Авренското плато

Снимка: архив

Макар и да носи името на град Петрич, късноантичната крепост Петрич кале няма нищо общо с югозападното селище. Укреплението се разполага върху висока каменна тераса в Авренското плато, недалеч от морската столица Варна.

В миналото крепостта била достъпна единствено от юг чрез тясна скалиста ивица, а за естествени стражи й служели отвесни скали и дълбок стръмен дол. Останките й могат да се видят и до днес – части от крепостни стени и постройки, кула, голяма щерна.


Петрич кале е изградена през V-VI в. като част от ранновизантийската отбранителна система. По време на Първата българска държава в землището ѝ изникват славянски селища, през 1388 г. е превзета от османците и век по-късно е разрушена при кръстоносния поход на Владислав Варненчик. Арабският средновековен пътешественик Мохамед ал-Идриси описва крепостта с думите „голям, хубав и богат град”.


Интересна атракция за туристите днес са дългата стълба, изградена в тясното пространство между две скали, огромната цистерна за питейна вода, както и металният кръст на ръба на скалите – поставен през 2015 г. за възпоменание на наводнението в село Разделна и благодарност, че домовете на хората оцеляват и няма жертви.

Още интересни факти за крепостта можете да научите от материала „Петрич кале, архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи” от колекцията на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10