Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ

Снимка: архив

Днес се навършват 40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим. В съучастие в атентата от 13 май 1981 г. е набеден българинът Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим. Новината за „българската следа” в покушението обикаля мълниеносно света.

На 29 март 1986 г. италианският съд оневинява Антонов, а атентаторът Али Агджа остава да излежава доживотния си затвор. На 1 април 1986 г. след 1222 дни зад решетките в италиански затвор Антонов се завръща в София със сериозно разклатено физическо и психическо състояние, с диагноза мозъчна атрофия, причинена от психотропни препарати, които, според лекарите,са му прилагани насилствено в затвора.

През май 2002 г. по време на официалното си посещение в България на среща с президента Георги Първанов Йоан Павел II заявява: „Никога не съм вярвал в така наречената българска следа в опита за покушение срещу мен, това беше инсинуация и голяма несправедливост към българския народ”. Повече по темата ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25