Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 431

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет трябва да решава за извънредните мерки
„Това, което предстои, е да се види как ще продължи подкрепата на държавата за хората и бизнеса, защото настоящите мерки действат до 31 май. Осигурени са средствата за тях и през юни, но дали те ще продължат и под каква форма, добавката към пенсиите също трябва да се реши от служебния кабинет“, посочи досегашният социален министър Деница Сачева пред БНТ. „Гълъб Донев е известен професионалист в нашите среди, така че вярвам, че той ще се справи с тази позиция. Надявам се да не се поддаде на натиска на улицата и на реваншистки настроения“, каза още тя.

Пред програма „Хоризонт“ на БНР Даниела Дариткова от ГЕРБ подчерта, че за да бъдат продължени мерките за подпомагане на бизнеса и на пенсионерите, служебното правителство ще трябва да удължи извънредната епидемична обстановка.

Туризмът иска PCR тестовете да са за сметка на държавата
Проблемите в туризма вече са и в полето на дипломацията, затова туристическият сектор очаква служебният министър в туризма Стела Балтова да работи в синхрон със служебния министър на външните работи. Това каза пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. 

Карастоянова посочи, че е необходима нова концепция на презентиране на българския туризъм, ясно да се заяви, че българският туристически продукт не е евтин, а е качествен. По думите й, туристическият бизнес е изчерпал финансовия си ресурс, самите Covid-мерки са му стрували големи инвестиции. Тя каза, че от сектора настояват държавата да поеме разходите по тестовете за туристите, пристигащи в България – антигенни или PCR, да се обособят карантинни хотели и да се поемат разходите по евентуално лечение.

Почти 1 млн. са ваксинираните срещу Covid-19
877 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие. Това е 6,6% от направените 13 190 теста, сочи Единният информационен портал. Отново най-голям брой новозаразени има в София – 182, следват Варна – 77, Пловдив – 72 и Бургас – 66.

Броят на регистрираните активно болни спада до 41 434. Хоспитализираните пациенти също намаляват до 5 410 или със 160 по-малко спрямо предходните 24 часа. В интензивни отделения са 535 заразени.  Починали са 59 души, а излекувани за денонощието са 2 222-ма болни.

Впечатляващ е ръстът при ваксинираните. За последните 24 часа са поставени 35 748 дози. Поне с по една доза вече са 999 287 българи. При  338 083 от тях имунизацията е приключила, тъй като имат две поставени дози от ваксината.

Мобилни екипи ще ваксинират в най-малката община в България
Мобилен ваксинационен пункт ще бъде разкрит в петък в община Трекляно, съобщи кметът Радко Петрунов за БНР-Благоевград. Подобен пункт в най-малката община в България се разкрива за втори път. Ваксините ще се поставят от екипи на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.   

В петък ще бъдат поставени вторите дози на еднократно ваксинираните с препарата на „АстраЗенека“. Има възможност и за „първа игла“ за желаещите да се ваксинират с препарата на „Пфайзер/Бионтех“, каза още Петрунов. За всички, които искат да си поставят ваксина, ще бъде организиран транспорт. 

В община Трекляно има 19 села, които са на голямо разстояние едно от друго. Общинският център е на 40 км от Кюстендил и изпращането на мобилни екипи се прави с цел улесняване на местните. В цялата община по постоянен и настоящ адрес се водят около 700 жители, но на практика те са много по-малко, каза Петрунов.

На фокус днес: ролята на медицинските сестри в борбата с Covid-19
Пандемията е извадила на показ дългогодишни проблеми в здравната ни система, включително недостига на медицински сестри. Това сподели пред БНР председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна Райна Бояджиева в днешния Международен ден на сестринството. По думите й освен че броят на сестрите в лечебните ни заведения са на санитарния минимум, голяма част от тях са в пенсионна или предпенсионна възраст. Много от тях работят на 2-3 места едновременно, заради ниското заплащане. Някои от тях все още работят за 750 лева месечно. Бояджиева призова управляващите към спасителни мерки за сектора, за да не се стигне до задълбочаване на отлива на кадри.

Медицинските сестри в Монтана с признание по повод професионалния им празник
Специалистите по здравни грижи в отделенията на МБАЛ Д-р Стамен Илиев в Монтана бяха наградени с грамота по повод Международния ден на медицинските сестри – 12 май, съобщиха от лечебното заведение. Със специален плакет бяха наградени три отделения  по инфекциозни болести, по пневмология и фтизиатрия и по анестезиология и интензивно лечение, които изнесоха най-голямата тежест в битката срещу вируса. Ръководството на лечебното заведение дълбоко цени усилията на всички отделения, които се сблъскаха с Covid-19, направиха организация и се справиха безупречно с неочакваното предизвикателство, заяви изпълнителният директор д-р Тони Тодоров, цитиран от БНР-Видин.

Облекчават противоепидемичните мерки в югозападната ни съседка
Властите в Република Северна Македония облекчават от днес до 18 май противоепидемичните мерки. Полицейският час ще започва в 0 часа и ще продължава до 4 ч. сутринта. Работното време на ресторантите на открито ще бъде до 23:30 ч. Ще могат да се провеждат всякакви мероприятия на закрито при запълване на 30 % от капацитета на затворените помещения.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00