Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Книги за смет” в девет български града

Снимка: Facebook /@knigizasmet

За деветата поредна година в България ще се проведе мащабната екологична кампания, посветена на рециклирането на пластмаса и четенето „Книги за смет“. Тази година домакини ще бъдат девет града, в два уикенда през месеците май и юни. Началото е днес в Плевен, Велико Търново и Стара Загора, я в неделя (16 май) кампания ще се проведе в Плевен и за първи път в Русе. На 5 юни ще можем да се включим в еко събитието в София и Пловдив, а на 6 юни в Бургас и Кюстендил. Навсякъде началният му час е 10:00 и е предвидено да продължи до 13:00 часа.


По примера на известната българска народна приказка „Сливи за смет“, кампанията „Книги за смет“ ни приканва да занесем в определените пунктове килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получим книга по избор и други изненади. Сред творбите, от които участниците могат да избират, тази година ще са любими заглавия, като Приключенията на Хъкълбери Фин и Том Сойер, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“ и др. За най-малките ще има лимитирано издание „Къде отива боклукът“, а за обичащите разходките сред природата – „На планина с деца“.

От първата кампания „Книги за смет“ през 2013 г. Досега, в резултат на кампанията в България са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги, оповестиха организаторите на еко инициативата.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /@knigizasmet

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10