Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивал на зелениката събира туристи от цялата страна в Странджа

Снимка: strandja.bg

17-то издание на Фестивала на зелениката се провежда този уикенд в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново.

Всяка година празникът е на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато цъфти зелениката, разказва за БНР-Бургас директорът на природния парк инж. Румяна Цвяткова, организатор на фестивала. Химнът на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“, поставя началото на събитието, посветено на растението – символ на Югоизточна България, а на гостите се предлагат 4 интересни варианта за разходка в мистичната планина.

Снимка: burgas1.org

„Два от маршрутите са около село Заберново. Единият е поклоннически и включва представянето на 4 параклиса около селото и църквата, която е най-старата в Странджа. Вторият маршрут е интерпретативен за хищниците. Предлагаме и два маршрута, където има цъфнала зеленика – около село Кондолово и в резервата „Силкосия“.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено в Странджа и Кавказ на труднодостъпни места.

Съставил: Весела Кръстева

Още от категорията

Татяна Голикова

Руските туроператори искат подновяване на полетите до България

Асоциацията на туроператорите на Русия - АТОР поиска от властите в Москва да възстановят въздушния трафик с държави, които са „масови туристически дестинации“. Предлага се отворяне на границиците към страни, които са търсени сред руските туристи и..

публикувано на 11.06.21 в 10:08

Варна – 100 години курортен град

Сто години ни делят от датата 10 юни 1921 г., когато днешната ни черноморска столица Варна е обявена от общинската управа за курортен град, а през 1925 г. е издаден и царски указ за това. Прекрасните условия бързо привличат много курортисти от..

публикувано на 10.06.21 в 17:22

Южното Черноморие активно се подготвя за летния сезон

В момента се изготвя здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с Covid-19 турист. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Стела Балтова в Бургас с администрацията и туристическия бизнес от Южното Черноморие. Предстои..

обновено на 08.06.21 в 23:03