Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на зелениката събира туристи от цялата страна в Странджа

Снимка: strandja.bg

17-то издание на Фестивала на зелениката се провежда този уикенд в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново.

Всяка година празникът е на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато цъфти зелениката, разказва за БНР-Бургас директорът на природния парк инж. Румяна Цвяткова, организатор на фестивала. Химнът на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“, поставя началото на събитието, посветено на растението – символ на Югоизточна България, а на гостите се предлагат 4 интересни варианта за разходка в мистичната планина.

Снимка: burgas1.org

„Два от маршрутите са около село Заберново. Единият е поклоннически и включва представянето на 4 параклиса около селото и църквата, която е най-старата в Странджа. Вторият маршрут е интерпретативен за хищниците. Предлагаме и два маршрута, където има цъфнала зеленика – около село Кондолово и в резервата „Силкосия“.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст, достигащ над 2 метра, със силно разклонено стебло. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май и юни за кратко. Зелениката може да бъде видяна единствено в Странджа и Кавказ на труднодостъпни места.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10