Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският роман „Физика на тъгата“ вече ще се изучава във Варшавския университет

Снимка: sofiapress.com

„Невероятно е да открия „Физика на тъгата“ поставена редом до точно тези невероятни 15 книги, включени в курса по „Съвременна световна литература“ на Варшавския Университет. Всяка от тях се оказа, че е сред любимите ми“. Това написа в социалните мрежи българският писател Георги Господинов след като стана ясно, че романът му вече е част от програмата на най-големия университет в Полша.

Списъкът с произведения включва по един автор от 15 страни от цял свят. Сред тях са „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес, Избрани есета от Хорхе Луис Борхес, Орхан Памук с „Истанбул“, „Името на розата“ на Умберто Еко, Харуки Мураками с „Преследване на дивата овца“  и Джоузеф Хелър с „Параграф 22“.

Курсът ще се провежда на полски език и студентите ще изучават „Физика на тъгата“ в превод на Магда Питлак, отличена, заедно с Господинов, с полската награда „Ангелус“. Романите са своеобразен подбор от шедьоври на световната литература от XIX и XX век и ще бъдат повод за разговор относно понятието „световна литература“ и какво място заемат тези книги в космополитната и националната им култура.


„Физика на тъгата“ излиза за първи път през 2011 година и от тогава до днес 8 пъти е преиздавана в България и е преведена на 15 езика сред които английски, френски, италиански, гръцки и др. Книгата е носител на 7 международни отличия в Германия, Италия и САЩ, между които наградата на най-старата писателска организация – американската PEN за преводна книга, италианската Стрега ("Premio Strega Europeo"), немската "Брюке Берлин" и др.

Романът е обявен от италианската критика за една от трите най-важни книги, излезли през 2013 г. там. Посочван е сред най-добрите романи на годината в Швейцария, САЩ, Германия и Холандия. Късометражният филм по романа „Физика на тъгата“, създаден от обявения за „най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години“ Теодор Ушев също завоюва куп престижни отличия.

Съставил: Весела Кръстева

Снимка: Facebook/Георги Господинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37