Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският роман „Физика на тъгата“ вече ще се изучава във Варшавския университет

Снимка: sofiapress.com

„Невероятно е да открия „Физика на тъгата“ поставена редом до точно тези невероятни 15 книги, включени в курса по „Съвременна световна литература“ на Варшавския Университет. Всяка от тях се оказа, че е сред любимите ми“. Това написа в социалните мрежи българският писател Георги Господинов след като стана ясно, че романът му вече е част от програмата на най-големия университет в Полша.

Списъкът с произведения включва по един автор от 15 страни от цял свят. Сред тях са „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес, Избрани есета от Хорхе Луис Борхес, Орхан Памук с „Истанбул“, „Името на розата“ на Умберто Еко, Харуки Мураками с „Преследване на дивата овца“  и Джоузеф Хелър с „Параграф 22“.

Курсът ще се провежда на полски език и студентите ще изучават „Физика на тъгата“ в превод на Магда Питлак, отличена, заедно с Господинов, с полската награда „Ангелус“. Романите са своеобразен подбор от шедьоври на световната литература от XIX и XX век и ще бъдат повод за разговор относно понятието „световна литература“ и какво място заемат тези книги в космополитната и националната им култура.


„Физика на тъгата“ излиза за първи път през 2011 година и от тогава до днес 8 пъти е преиздавана в България и е преведена на 15 езика сред които английски, френски, италиански, гръцки и др. Книгата е носител на 7 международни отличия в Германия, Италия и САЩ, между които наградата на най-старата писателска организация – американската PEN за преводна книга, италианската Стрега ("Premio Strega Europeo"), немската "Брюке Берлин" и др.

Романът е обявен от италианската критика за една от трите най-важни книги, излезли през 2013 г. там. Посочван е сред най-добрите романи на годината в Швейцария, САЩ, Германия и Холандия. Късометражният филм по романа „Физика на тъгата“, създаден от обявения за „най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години“ Теодор Ушев също завоюва куп престижни отличия.

Съставил: Весела Кръстева

Снимка: Facebook/Георги Господинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30

“Златен Кукерикон” за творци в областта на хумора и сатирата

На церемония Сатиричният театър “Алеко Константинов” ще връчи тази вечер наградите “Златен Кукерикон” за принос в развитието на изкуството на комедията и сатирата. С отличията в категориите “Млада надежда”, “Мъжка роля”, “Женска роля”, “Режисура”,..

публикувано на 07.04.24 в 06:00