Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна актуализацията на Google Maps и Street View в България

Снимка: Добромир Видев

Автомобилите на Гугъл отново са в България и до месец октомври ще актуализират картите си. Последно подобна актуализация за Google Maps и Street View у нас е правена през 2019-а, но тази година тя ще бъде много по-мащабна и ще включва съвсем нови маршрути, културни и исторически забележителности.  

Колите, с които ще се осъществи в необходимата регистрация на данни в България са 4 на брой, снабдени с 8 камери, които заснемат 360 градусови изображения и GPS координати. Снабдени са и с Лидар – технология за дистанционно измерване на разстояния чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване времето, за което отразената светлина се връща до сензора. Така се създават цифрови триизмерни изображения на целта.


За месеците, в които са у нас колите на Гугъл ще преминат през 47 български града. За първи път ще бъдат заснети места като Гоце Делчев, Дупница, Сандански, Петрич, Кюстендил, Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Хисаря, Асеновград, Тервел, Луковит, Котел и Монтана.

Ще бъдат регистрирани и новоизградени пътища в страната. Според статистиката, от 2014-та година в България има около 200 километра нови магистрали и стотици километри нови първокласни пътища. Към това ще се добави и заснемането на много природни забележителности и пешеходни зони.

Подобна информация, каквато предлага Google Maps и Street View, има стойност само когато е актуална, вярна и адекватна, смята Георги Малчев, специалист по дигитален маркетинг. С новите маршрути и актуални данни според него компанията отговаря на желанието на потребителите да имат възможност дигитално да посетят едно място, преди да направят това и лично.

Георги Малчев
„По време на пандемията беше супер интересно, когато от Гугъл съобщиха, че са станали отново много актуални виртуалните обиколки на различни зоопаркове и музеи. Това е подобно на избора на автомобил – вече не е задължително да посетите шоурум, може да направите проучването и наблюдението си върху отделните марки дигитално. С един клик може да извлечете стойност от дадено място, преди дори да сте го посетили на живо“ – смята Георги Малчев.

Тази година Гугъл ще заснеме културни забележителности, недостъпни за автомобили, като Стария Пловдив, Седемте рилски езера, Ботаническата градина в Балчик, Приморски парк- Варна и Белоградчишките скали.

Лицата на пешеходците и номерата на автомобилите ще бъдат прикрити, така че всички изисквания за персонална поверителност да бъдат спазени. Венцислав Караджов от Комисията за лични данни каза за БНР, че големите корпорации спазват правилата при заснемането на публичните места и няма причина хората да се притесняват от нарушаване на правата им.


На глобално ниво Google Maps и Street View се използва всеки ден от над 1 милиард души в 86 страни по света. От компанията планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването.

Редактор: Весела Кръстева (по интервю на Добромир Видев, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: Добромир Видев и digitalstars.bg

Колите на Google отново са в България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26