Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сигурността на ЕС и на НАТО изисква паралелни решения

Американският посланик в София: България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктурата

| обновено на 13.05.21 в 17:36
Снимка: president.bg

Не може да има само европейска и само натовска сигурност. Трябва да има добро и резултатно сътрудничество и решения в интерес на нашите граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред виртуалната конференция „Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030". Форумът има за цел да представи и анализира идеи за справяне с нововъзникващи заплахи и непредвидими рискове за съвременните демокрации. С това събитие Атлантическият клуб в България отбелязва своята 30 годишнина.

„Разговорът за бъдещото НАТО започва и паралелно ще върви с още един разговор от ключово значение за всички нас, европейските граждани - конференцията за бъдещето на ЕС и конкретната платформа „Бъдещето е в твоите ръце", посочи вицепрезидентът Йотова и призова „за нова декларация за развитието на ЕС, актуална на променения свят, в който живеем, и то не само на нашия континент“.

Борбата с корупцията е пряко свързана с позицията на България като стабилен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса. Тази връзка направи Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, която също се включи във форума.

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България
България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктурата, категорична е посланик Мустафа.

Бившият шеф на НАТО Джордж Робъртсън призова България да вдигне ветото за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. 

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски отбеляза, че през последните години нито един от конфликтите на Балканите не би могъл да бъде решен, без синхрона между САЩ и ЕС.

Още от категорията

България и Испания се радват на отлично сътрудничество и в условията на пандемия

Посолството на Испания в България поднови обществените си прояви след дългото прекъсване заради пандемията от Covid-19. Наред с приключващата вече Седмица на Ибероамериканското кино у нас, в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Културният отдел на..

публикувано на 23.06.21 в 10:19

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения...

публикувано на 22.06.21 в 17:31

Вотът − организация, очаквания, цена

Задължителният машинен вот е най-голямата новост на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, на 11 юли . Изключения от това правило са възможни в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 22.06.21 в 16:03