Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността на ЕС и на НАТО изисква паралелни решения

Американският посланик в София: България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктурата

| обновено на 13.05.21 в 17:36
Снимка: president.bg

Не може да има само европейска и само натовска сигурност. Трябва да има добро и резултатно сътрудничество и решения в интерес на нашите граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред виртуалната конференция „Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030". Форумът има за цел да представи и анализира идеи за справяне с нововъзникващи заплахи и непредвидими рискове за съвременните демокрации. С това събитие Атлантическият клуб в България отбелязва своята 30 годишнина.

„Разговорът за бъдещото НАТО започва и паралелно ще върви с още един разговор от ключово значение за всички нас, европейските граждани - конференцията за бъдещето на ЕС и конкретната платформа „Бъдещето е в твоите ръце", посочи вицепрезидентът Йотова и призова „за нова декларация за развитието на ЕС, актуална на променения свят, в който живеем, и то не само на нашия континент“.

Борбата с корупцията е пряко свързана с позицията на България като стабилен член на НАТО на югоизточния фланг на Алианса. Тази връзка направи Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, която също се включи във форума.

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България
България и Черноморският регион трябва да се възползват от подобрените възможности за свързаност в областта на сигурността, енергетиката и инфраструктурата, категорична е посланик Мустафа.

Бившият шеф на НАТО Джордж Робъртсън призова България да вдигне ветото за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. 

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски отбеляза, че през последните години нито един от конфликтите на Балканите не би могъл да бъде решен, без синхрона между САЩ и ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14