Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 10 – 14 май 2021 г.

Милиони евро от трафик на мигранти в Западните Балкани

Пандемията не засяга мигрантския бизнес в региона на Западните Балкани. Пазарът за контрабанда на мигранти в тази част на континента трупа най-малко 50 млн. евро приходи годишно. Това се посочва в доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GI-TOC), цитиран от БГНЕС. Според документа, оценката на пазара за контрабанда на мигранти варира от 11,8 до 17,7 млн. евро на границата между Гърция и Северна Македония и от 7,5 до 11,5 млн. евро между Гърция и Албания. Според полицията, от януари до септември 2020 г. граничните власти са предотвратили близо 25 000 опита на мигранти да влязат незаконно в Северна Македония от Гърция. Според проучването маршрутите за мигранти често са пътищата, по които се движат и наркотиците.

Румъния настоява за по-силно присъствие на НАТО в региона

Букурещ стана домакин на поредната среща на високо равнище на В9 под ръководството на двамата учредители на платформата – президентите на Румъния - Клаус Йоханис, и Полша - Анджей Дуда. Останалите участници в срещата, включително България, се включиха виртуално. В разговор с президента на САЩ Джо Байдън, Йоханис е настоял за засилване на присъствието на съюзниците от НАТО по източния фланг на Алианса, включително в Румъния, в контекста на събитията в Украйна, предаде Радио Румъния. В съвместно заявление участниците във форума осъдиха „агресивната хибридна дейност“ на Москва и изказаха подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Грузия, Украйна и Молдова.

Преговори на ЕС със Северна Македония – само със съгласието на България

Северна Македония не може да започне преговори с ЕС за членство, ако не разреши спора си с България. Това е заявила на среща с македонския премиер Зоран Заев председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС. По време на двудневната си визита в Брюксел Заев е повторил позицията, че Македония няма да приеме начало на преговорите с цената на македонската идентичност и език. От Еврокомисията уточниха, че не могат да вземат решение за евентуално разделяне на Албания и Северна Македония по пътя към евроинтеграцията, а при необходимост то трябва да се вземе от държавите-членки.

Протести в Турция срещу Израел

Пред генералното консулство на Израел в Истанбул бе организирана протестна демонстрация срещу атаките на израелските сили в Ерусалим и в Ивицата Газа. Организатор на протестите е Турската младежка фондация. Протести се организираха и в други турски градове. В свое послание турският президент Реджеп Ердоган заяви, че тези, които остават безмълвни за нападенията на израелските сили за сигурност срещу храмовете в свещения и за трите небесни религии град и срещу палестинците, стават съучастници в насилието, предаде Турското радио и телевизия.

Гърция отваря за туристи

Властите в Гърция обявиха отварянето на страната за туристи от 14 май, както и облекчаване на вътрешните ограничителни мерки срещу коронавируса. Намалява се вечерният час. Той ще започва в 00:30 ч., вместо в 23:00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома се премахва, разрешава се отново движението от област в област. Желаещите да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, при резервиране на билети трябва да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, направен до 24 часа преди пътуването.

Белград и Атина подписват договор за премахване на роуминга

Сърбия и Гърция ще подпишат договор за премахване на роуминга. Това обяви сръбският премиер Ана Бърнабич по време на Икономическия форум в Делфи. Следващата седмица министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Татяна Матич заминава за Атина, за да подпише договора, който ще влезе в сила веднага. Тя е благодарила на премиера Кириакос Мицотакис, че страната му е решила да признае едностранно сръбските дигитални ваксинационни сертификати. От днес всички ваксинирани граждани на Сърбия могат да влизат в Гърция без необходимост да представят документ, потвърждаващ ваксинирането, предаде БГНЕС.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28