Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„МузикАртисимо Фест“ – нов и различен

Мила Павлова: За да запазим духовността, трябва да работим отдадено

Мила Павлова
Снимка: „МузикАртисимо Фест“

„Соло“ е първото заглавие в програмата на новия форум за камерна музика С него, на 15 май в Градската художествена галерия, се открива „МузикАртисимо Фест“. Ще чуем солови пиеси за цигулка от Й. С. Бах, Николо Паганини, Йожен Изаи и Андре Жоливе в изпълнение на Светлин Русев – един от най-известните съвременни цигулари, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария.

Артистичен директор на фестивала е Мила Павлова - известна флейтистка, дългогодишен участник в квинтет „Пилекадоне“, инициатор и основен организатор на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Тя споделя, че идеята за „МузикАртисимо фест“ се е родила сравнително отдавна, а първото издание е било предвидено за края на миналата година. Разказва също, че от години иска да направи своеобразен фестивален мост между Пловдив и София, представяйки в столицата някои от концертите в Балабановата къща, както и специално подготвени програми, предназначени само за столичната сцена.

„Може би сега дойде моментът да осъществим това – казва Мила в интервю за Радио България. – Имаме подкрепата на Национален фонд „Култура“ и сме изключително благодарни. Двата фестивала ще се провеждат по различно време и с различни програми. Това, което ги обединява, е високото качество на изпълнителите, както и досега няма да правим компромис. Винаги съм твърдяла, че колкото повече музикални събития има, колкото по-голямо е разнообразието на културната сцена, толкова по-добре си вършим работата. За да запазим духовността, трябва да работим много отдадено.“

Подборът на изпълнителите започва със „Соло“ на Светлин Русев

„Една от мечтите, които сбъдваме, е този необикновен концерт. Уникално събитие! Най-трудните произведения за соло цигулка, събрани в една програма, а Светлин Русев е сред най-големите цигулари на нашето време. Чухме го през 2019 г. в Пловдив. Можете да си представите каква енергия, какво майсторство се изисква от изпълнителя - да застане пред публиката сам, единствено със своя професионализъм и огромната си харизма.

На следващия ден е концертът на съвсем млади изпълнители – ученици и студенти, спечелили престижни награди от международни и наши конкурси, имена, които трябва да бъдат забелязани, защото те са нашето бъдеще. Такова е и названието на концерта -“Бъдеще за България“.

Ще представим Ивайло Василев – пиано, Лора Маркова – цигулка, Виктор Теодосиев – валдхорна, Деметра-Анджалика – перкусии, Момчил Пандев – виолончело.

Третия концерт нарекохме „Златни български гласове славят Борис Христов“. Той е точно на рождения ден (18 май) на великия български бас.

Участват млади певци, спечелили признание и на световната сцена – Божидар Божкилов, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Стефани Кръстева.

На този етап съобщаваме само първите три концерта, съвсем скоро ще обявим и следващите. Очакваме всички почитатели на красивата музика на концерта „Соло“ – уверявам ви, никъде няма да чуете подобен концерт.“

Снимки: „МузикАртисимо Фест“

Още от категорията

Снимки: Facebook/Roumen Boyadjieff-junior

Български композитор е удостоен с престижна награда за филмова музика

Произведение на българския композитор Румен Бояджиев-син преодоля конкуренция от над 140 творби и спечели престижен конкурс за филмова музика. Става дума за увертюрата към детската опера „Ледената кралица“, отличена на Международния конкурс за..

публикувано на 17.07.21 в 10:20

Музика на покрива или как се събират „разпилени вибрации“

И двамата са българи, и двамата са учили в Холандия, приятели са и обичат джаз.  Това са Михаил Иванов – контрабас и Александър Логозаров – китара.  От години всеки от тях върви по свой собствен музикален път. Мишо, след като завършва висшето си..

публикувано на 13.07.21 в 10:20
Мони Симеонов

Летен празник на камерната музика

Повече от седмица НМУ „Любомир Пипков“ е домакин на Първия летен фестивал за камерна музика Quartet Intensive, в който участват млади български инструменталисти. Програмата включва обучение, лекции, презентации и концерт, затова думата „фестивал“ в..

публикувано на 08.07.21 в 12:52