Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„МузикАртисимо Фест“ – нов и различен

Мила Павлова: За да запазим духовността, трябва да работим отдадено

Мила Павлова
Снимка: „МузикАртисимо Фест“

„Соло“ е първото заглавие в програмата на новия форум за камерна музика С него, на 15 май в Градската художествена галерия, се открива „МузикАртисимо Фест“. Ще чуем солови пиеси за цигулка от Й. С. Бах, Николо Паганини, Йожен Изаи и Андре Жоливе в изпълнение на Светлин Русев – един от най-известните съвременни цигулари, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария.

Артистичен директор на фестивала е Мила Павлова - известна флейтистка, дългогодишен участник в квинтет „Пилекадоне“, инициатор и основен организатор на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Тя споделя, че идеята за „МузикАртисимо фест“ се е родила сравнително отдавна, а първото издание е било предвидено за края на миналата година. Разказва също, че от години иска да направи своеобразен фестивален мост между Пловдив и София, представяйки в столицата някои от концертите в Балабановата къща, както и специално подготвени програми, предназначени само за столичната сцена.

„Може би сега дойде моментът да осъществим това – казва Мила в интервю за Радио България. – Имаме подкрепата на Национален фонд „Култура“ и сме изключително благодарни. Двата фестивала ще се провеждат по различно време и с различни програми. Това, което ги обединява, е високото качество на изпълнителите, както и досега няма да правим компромис. Винаги съм твърдяла, че колкото повече музикални събития има, колкото по-голямо е разнообразието на културната сцена, толкова по-добре си вършим работата. За да запазим духовността, трябва да работим много отдадено.“

Подборът на изпълнителите започва със „Соло“ на Светлин Русев

„Една от мечтите, които сбъдваме, е този необикновен концерт. Уникално събитие! Най-трудните произведения за соло цигулка, събрани в една програма, а Светлин Русев е сред най-големите цигулари на нашето време. Чухме го през 2019 г. в Пловдив. Можете да си представите каква енергия, какво майсторство се изисква от изпълнителя - да застане пред публиката сам, единствено със своя професионализъм и огромната си харизма.

На следващия ден е концертът на съвсем млади изпълнители – ученици и студенти, спечелили престижни награди от международни и наши конкурси, имена, които трябва да бъдат забелязани, защото те са нашето бъдеще. Такова е и названието на концерта -“Бъдеще за България“.

Ще представим Ивайло Василев – пиано, Лора Маркова – цигулка, Виктор Теодосиев – валдхорна, Деметра-Анджалика – перкусии, Момчил Пандев – виолончело.

Третия концерт нарекохме „Златни български гласове славят Борис Христов“. Той е точно на рождения ден (18 май) на великия български бас.

Участват млади певци, спечелили признание и на световната сцена – Божидар Божкилов, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Стефани Кръстева.

На този етап съобщаваме само първите три концерта, съвсем скоро ще обявим и следващите. Очакваме всички почитатели на красивата музика на концерта „Соло“ – уверявам ви, никъде няма да чуете подобен концерт.“

Снимки: „МузикАртисимо Фест“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15