Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„МузикАртисимо Фест“ – нов и различен

Мила Павлова: За да запазим духовността, трябва да работим отдадено

Мила Павлова
Снимка: „МузикАртисимо Фест“

„Соло“ е първото заглавие в програмата на новия форум за камерна музика С него, на 15 май в Градската художествена галерия, се открива „МузикАртисимо Фест“. Ще чуем солови пиеси за цигулка от Й. С. Бах, Николо Паганини, Йожен Изаи и Андре Жоливе в изпълнение на Светлин Русев – един от най-известните съвременни цигулари, концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария.

Артистичен директор на фестивала е Мила Павлова - известна флейтистка, дългогодишен участник в квинтет „Пилекадоне“, инициатор и основен организатор на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Тя споделя, че идеята за „МузикАртисимо фест“ се е родила сравнително отдавна, а първото издание е било предвидено за края на миналата година. Разказва също, че от години иска да направи своеобразен фестивален мост между Пловдив и София, представяйки в столицата някои от концертите в Балабановата къща, както и специално подготвени програми, предназначени само за столичната сцена.

„Може би сега дойде моментът да осъществим това – казва Мила в интервю за Радио България. – Имаме подкрепата на Национален фонд „Култура“ и сме изключително благодарни. Двата фестивала ще се провеждат по различно време и с различни програми. Това, което ги обединява, е високото качество на изпълнителите, както и досега няма да правим компромис. Винаги съм твърдяла, че колкото повече музикални събития има, колкото по-голямо е разнообразието на културната сцена, толкова по-добре си вършим работата. За да запазим духовността, трябва да работим много отдадено.“

Подборът на изпълнителите започва със „Соло“ на Светлин Русев

„Една от мечтите, които сбъдваме, е този необикновен концерт. Уникално събитие! Най-трудните произведения за соло цигулка, събрани в една програма, а Светлин Русев е сред най-големите цигулари на нашето време. Чухме го през 2019 г. в Пловдив. Можете да си представите каква енергия, какво майсторство се изисква от изпълнителя - да застане пред публиката сам, единствено със своя професионализъм и огромната си харизма.

На следващия ден е концертът на съвсем млади изпълнители – ученици и студенти, спечелили престижни награди от международни и наши конкурси, имена, които трябва да бъдат забелязани, защото те са нашето бъдеще. Такова е и названието на концерта -“Бъдеще за България“.

Ще представим Ивайло Василев – пиано, Лора Маркова – цигулка, Виктор Теодосиев – валдхорна, Деметра-Анджалика – перкусии, Момчил Пандев – виолончело.

Третия концерт нарекохме „Златни български гласове славят Борис Христов“. Той е точно на рождения ден (18 май) на великия български бас.

Участват млади певци, спечелили признание и на световната сцена – Божидар Божкилов, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Стефани Кръстева.

На този етап съобщаваме само първите три концерта, съвсем скоро ще обявим и следващите. Очакваме всички почитатели на красивата музика на концерта „Соло“ – уверявам ви, никъде няма да чуете подобен концерт.“

Снимки: „МузикАртисимо Фест“

Още от категорията

Георги Черкин и Максим Ешкенази откриват новия сезон на "Концертмайсторите"

С концерт на пианиста Георги Черкин и диригента Максим Ешкенази ще бъде открит новият сезон на цикъла "Концертмайсторите" - на 4 ноември от 19.30 ч. в зала "България" с участието на Класик ФМ М-Тел оркестър. В програмата са Концерт за..

публикувано на 27.10.09 в 12:07

Чешкият център кани на пътешествие към началото на европейския оперен театър в България преди век

На пътешествие към началото на европейския оперен театър в България преди век канят от Чешкия център - днес от 18.00 часа. Какво знаем и какво не знаем за началото на европейския оперен театър в София в новоосвободена България, каква е ролята на чешките..

публикувано на 27.10.09 в 10:37

Творби от Бах и Моцарт са в програмата на концерта за 75-годишнината на проф. Любомир Динолов

Епиграми от проф. Любомир Динолов /1934 - 2008/ и негови клавирни транскрипции на творби от Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Чайковски, Прокофиев и други композитори са в програмата на концерта за 75-годишнината от рождението на видния пианист, педагог и..

публикувано на 27.10.09 в 10:26