Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският фестивал на науката ни среща с д-р Джейн Гудол

Снимка: britishcouncil.bg

София Тех парк е домакин на Софийския фестивал на науката (15-16 май). Както всяка година, програмата обхваща различни вълнуващи теми за желаещите да опознават света около нас. Този път черешката на събитието е срещата с известния приматолог и посланик на мира на ООН д-р Джейн Гудол. 

Д-р Гудол е добре позната с дългогодишното изследване на дивите шимпанзета в Танзания, продължаващо и днес. Това е нейната сбъдната детска мечта. Историята й вдъхновява милиони млади хора по целия свят да повярват в силите си и да следват мечтите си. 

Сред гостите на софийския форум е и Джослин Бел Бърнел - световно призната астрофизичка, която случайно открива пулсарите.

Посетителите ще се запознаят също с интересни явления, съпътстващи всекидневието ни, ще присъстват на физични опити с електричество, индукция, налягане и магнетизъм, ще научат как може да се рециклира умно. А химиците от „Корпуса за бързо гърмене“ ще покажат как медта може да свети в синьо и зелено, колко опасна е сярната киселина, що за чудо е железният силикат и защо е враг на снега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици и преподаватели преведоха на италиански поезия на Петя Дубарова

Книга със стихове на Петя Дубарова излезе на италиански език в превод на деца и преподаватели от български училища в Италия. В превода участваха училищата "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция, "Пейо Яворов" в Милано, "Родолюбие" в Неапол, "Капитан Петко..

публикувано на 04.04.24 в 11:57

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30