Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 433

Снимка: БГНЕС

Масова ваксинация на работещите в хотели и ресторанти на Слънчев бряг
Осъществява се масова имунизация на работещите в хотели и ресторанти на Слънчев бряг във връзка с началото на туристическия сезон от 1 юни. Осигурен е „зелен коридор“, където са налични всички одобрени ваксини, съобщават от управата на курорта. „Над 80 хотела в Слънчев бряг до момента са заявили желание и изготвили списъци на персонал за ваксинация. Вече има и няколко хотели, членове на Сдружението, които са ваксинирани на 100% – както мениджърски екип, така и заетите служители на всички нива“, съобщи Теодор Пастармаджиев, член на УС на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“. 

„До момента не сме регистрирали нито една алергична реакция след поставени няколко хиляди дози ваксини“, коментира д-р Станко Чобанов, директор на клиниката, където се намира „зеленият коридор“ и добави, че голяма част от местно население вече е ваксинирано срещу Covid-19. Осигурена е възможност за мобилни екипи за ваксинация, които да посещават хотели и други обекти при заявка в РЗИ Бургас, както и възможност за ваксинация на чужденци, наети в туристическия бранш, само срещу представяне на документ за самоличност. 

4,5% са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие
506 са новите случаи на коронавирус в страната, сочи Единният информационен портал. Положителни са 4,5% от направените 11 247 теста.Във всички области новозаразените са под 100. Най-много са в София-град – 98. Следват областите Пловдив – 55, Варна – 41 и Велико Търново – 27.

36 124 са регистрираните активно болни. 5114 пациенти са хоспитализирани. 516 се лекуват в интензивни отделения. Починали с установен Covid-19 през денонощието са 44 души. Оздравелите от коронавируса са 2853 или пет пъти повече от новорегистрираните заразени. 37 759 са поставените ваксини за последните 24 часа. Имунизирани с две дози са 387 980 души, а с поне една поставена доза са 1 073 523.

Отварят зелени коридори за ваксиниране в осем поликлиники в София
От понеделник – 17 май, ще бъдат отворени „зелени коридори“ за ваксиниране в 8 от общинските здравни центрове в София, обяви кметът Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.На сайта на столичната община ще бъдат публикувани телефони, на които предварително да се запише всеки, който желае ваксина. Осемте „зелени коридора“ ще са в столичните диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) с номера: 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20 и 24.

През почивните дни ще работят „зелените коридори“ в болниците „Пирогов“ и „Александровска“
Продължава работата на т.нар. „зелени коридори“ за ваксинация. В „Пирогов” разполагат с количества от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford/AstraZeneca. Ваксинационните зони там работят без почивен ден, включително събота и неделя. Желаещи защита срещу Covid-19 се приемат между 08:30 и 17:30 часа. От лечебното заведение съобщиха също, че намалява цената на изследването за доказване на SARS-Cov-2 от 100 на 80 лева. Целта е то да стане максимално достъпно за пациенти със симптоми и по този начин да се ограничи разпространението на заразата, съобщи БГНЕС.

Зелените коридори в УМБАЛ „Александровска“ продължават с трите ваксини в съботния ден, а също и през идната седмица. Работното време на пунктовете за имунизация остава от 9.00 до 17.00ч. Записване не е необходимо. Продължава имунизацията и съгласно Националния ваксинационен план.

Съдържанието на дезинфектантите не се контролира ефективно
Няма нито един държавен орган, който да контролира какво има в дезинфектантите. От Регионалните здравни инспекции контролът е само по документи, но не и с изследвания, потвърди Йорданка Илиева от столичната РЗИ. 

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите.Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново. Държавна лабораториядоказа, че в съдържанието на дезинфектанта, използван на 4 април, липсва активното вещество хлорхексидин, количеството на етанола е по-малко, установява се и недопустимото наличие на отровния алкохол метанол. 40 тона дезинфектанти за ръце на великотърновска компания бяха доставени на половин цена на Здравното министерство от сливенска фирма прекупвач за последните парламентарни избори. Разследване на кореспондента на БНР Здравка Маслянкова показа, че няма държавен орган, който ефективно да контролира какво има в дезинфектантите. Още по темата – ТУК.

Отпада карантината за пристигащите в Ню Йорк българи
За пристигащите от чужбина в американския щат Ню Йорк вече не се изисква да бъдат поставяни под карантина, съобщават от Външно министерство. По информация на българското генерално консулство в Ню Йорк мярката е в сила 13 май 2021 г. Остават в действие въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ – представяне на негативен тест за коронавирус, одобрен от местните власти в държавата на заминаване (NAA тест, антигенен тест, PCR тест и др.) или доказателство за възстановяване след боледуване от Covid-19. За влизане в щата Ню Йорк се изисква и да бъде попълнена декларация (Traveler Health Form). Още по темата – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45