Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН представя нашата ваксина срещу Covid-19 през есента

Интерес към българската разработка проявяват отвън, но не и от България

Снимка: архив

Българската ваксина срещу коронавирус ще бъде представена на конгрес пред световната научна общност през тази есен, каза пред БНТ проф. Андрей Чорбанов от Българската академия на науките.

Вероятно ще има две форми на препарата – инхалационна и имунизационна. Според учения някои държави вече са проявили интерес към разработките, но не и България. “Родната наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея”, коментира по този повод той.

Проф. Андрей Чорбанов каза още, че прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и затова не трябва да носят маски. По думите му, разболелите се през март-април м.г. все още имат имунитет


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54